Följer du någon speciell fotograferingsstil?

Fotografins två grundläggande funktioner är dokumentation och konstnärligt uttryck. När jag fotograferar försöker jag balansera fotografins grundläggande funktioner. Jag gör bilder av dokumentär karaktär (reportagebilder) samtidigt som jag försöker göra bilder som uttrycker och förmedlar stundens känsla (lite mer konstnärligt fotografi). Färgmättnad, skärpa, kontrast, ljus och andra liknande parametrar anpassas efter den karaktär som varje bild har. Bildens slutliga utseende beror därför bland annat på uppdragets natur, motivets karaktär och det budskap som ska förmedlas.

Vilken typ av utrustning använder du dig av?

Jag använder mig för det mesta av småbildskameror (digitala) men i enstaka fall även av mellanformatskameror (analoga). Jag har alltid med mig flera olika system som inkluderar olika kamerahus med olika objektiv för att täcka många olika vinklar och för att skapa olika perspektiv. Jag använder mig av vidvinkelobjektiv för att sätta betraktaren i mitten av händelserna och av teleobjektiv för att isolera motivet och skapa snygga bakgrunder. Jag gör både färgbilder och svartvita bilder och jag har alltid back up utrustning med mig för att minimera riskerna som uppstår i fall utrustningen går sönder.

Hur kan jag boka en fotografering?

Bokningen sker via överenskommelse och ni kommer i kontakt med mig via hemsidans kontaktformulär eller via telefon (numret finns på kontaktsidan). Ni kan kolla tillgängligheten genom att klicka på "Bokning" i huvudmenyn. Vid bokningstillfället behöver ni betala en handpenning på minst 10%, annars räknas bokningen som preliminär och datumet kan bokas av andra. När bokningen är spikad skriver vi på ett kontrakt som beskriver uppdraget i detalj. Slutbetalningen sker via fakturering efter att uppdraget är klart och bilderna levererade.

Vad händer om du inte kan komma till fotograferingstillfället?

Sjukdom är ett exempel på sådant som kan hindrar mig till att utföra uppdraget och det finns inte så mycket som jag kan göra för att hindra det. I fall något sådant skulle bli aktuellt har jag ett nätverk av fotografer som jag skulle kunna rekommendera och som eventuellt kan slutföra uppdraget, självklart om ni samtycker. I annat fall är det självklart att jag returnerar handpenningen. Hittills har jag dock alltid varit på plats när det är dags att fotografera.

Kan vi ha något inflytande över fotograferingen och komma med idéer?

Självklart! Det är något som är önskvärt eftersom det kan berika omfånget av motiv, vinklar och annat som kan skapa effektfulla och informativa bilder. Ni kan också ge mig en lista med eventuella bilder som ni önskar ha. Det kan underlätta och det ger bättre garantier att jag fångar alla viktiga bilder.

Utför du någon form av redigering och efterarbete med bilderna?

Jag använder mig av modern utrustning med många inställningsmöjligheter som möjliggör utmärkt resultat direkt från kameran. I de fall det behövs korrigerar jag dock bildernas färg, kontrast, ljus och skärpa samt beskär jag bilden för att utesluta onödiga element.

Hur lång tid tar det innan vi får bilderna?

Beroende på uppdrag kan leveransen ske samma dag som fotograferingstillfället. En del uppdrag kräver sortering, urval och efterbehandling och då kan leveransen ta från ett par dagar till några veckor. I de fall ni beställer papperskopior eller andra medier beror detta på hur lång till det tar att förberedda och skicka bilderna till tryck. Inom några veckor borde allt vara klart oavsett medium. I annat fall informerar jag er om den tid det kan ta.

Monterade bilder och priser.

I stort sätt alla bilder som finns på hemsidan går att beställa monterade på olika material. Priset beror mycket på storlek och montering samt upplaga. Det vanligaste är att bilderna produceras i en upplaga av maximalt tio stycken men det är också möjligt att köpa ensamrätt på enstaka bilder. Ser ni en bild som ni skulle vilja köpa monterad kan ni skicka en prisfråga via sidans kontaktformulär. Priserna på hemsidan inkluderar moms men inte eventuella frakt- och emballagekostnader. Köp av bilder via galleriet genomförs direkt online.