Avaeken, Fårö - EF 28 mm f/2.8 USM IS.

Länge undrade jag varför jag inte använde min tunga fullformatskamera och jag började sakna den ergonomi och den kvalitet som den kan ge. Efter att jag kom åt en ny modell av ett 28 millimeters objektiv blev jag dock mer motiverad att bära runt på det tunga artilleriet.

Det finns något alldeles speciellt med den känsla som ett professionellt kamerahus kan ge. Det känns som det är ett med handen och jag behöver aldrig tänka på de tekniska dimensionerna när jag fotograferar med ett sådant. Ergonomin och responsen är precis där de ska vara och det enda jag behöver tänka är att komponera och trycka av. Efter att jag skaffade mig det nya objektivet föredrar jag hellre att bära med mig den här stridsvagnen än att använda mig av den mindre och kompaktare spegellösa kameran.

Jag ägde den äldre versionen av objektivet för några år sen och var mycket nöjd med det trots att fokuseringsmotorn skrek varenda gång jag skulle göra en bild. Den nya versionen är minst lika bra som den gamla plus att den är stabiliserad, vilket innebär att jag kan använda min kamera i miljöer med svårare ljusförhållanden. Stabiliseringen, skärpan, färgerna, kontrasten och de raka linjerna gör att jag numera har fått en ny favoritkombination som följer med mig nästan överallt på mina utflykter. Resten av utrustningen får helt enkelt användas på uppdragen.


Prag 2010 - EF 28 mm f/2.8.


Visby ringmur 2017 - EF 28 mm f/2.8 USM IS.