De sa att det skulle bli en vargavinter!

Det var ett tag sen jag åkte in till centrala Stockholm och idag blev det dags för en utflykt. Jag fick e-post med reklam om att en av de största fotobutikerna i stan skulle ha utförsäljning och lagerrensning eftersom de skulle flytta till nya lokaler. Härligt tänkte jag, jag kanske kan fynda!

Jag klev därför på pendeltåget och innan jag hann blinka var jag i stan. Jag klev av vid Odenplan och bestämde mig för att gå därifrån till Sveavägen för att få lite motion och uppleva lite av vinterstaden. Jag blev dock lite besviken eftersom jag inte upplevde så mycket vinter. Förutom att växtligheten såg död ut var det bara en grå massa av resten. Förr kunde jag se isbanor lite här och där med vuxna och barn som åkte skridskor. Inget sådant idag. Jag försökte låta bli att känna mig deprimerad och tänkte positivt istället, de säger att det är bra att göra så. Jag tänkte på att det skulle bli roligt att hitta någon billig fotopryl och fortsatte neråt Sveavägen.

På väg till butiken med de annonserade enorma rabatterna var betong nästan det enda jag upplevde. Trots att den bidrog till den gråhet som täckte hela staden kändes det som ett naturligt element och som något som naturligtvis skulle finnas där. Den gråa bilden kändes helt plötsligt vacker.


Den vackra grå - 100x75 cm omonterat: 7500:-

När jag väl kom till butiken blev det svårt att fortsätta tänka positivt. Jag såg några röda lappar men jag kunde inte känna att det som stod på dem var något av ett fynd. Det var definitivt inte en prissänkning på 60% som reklamen ville övertyga mig om. Jag hittade en reflektor som jag skulle kunna köpa och använda till min nyinköpta blixt men inte var den rabatterad. Jag bestämde mig därför att gå därifrån innan mitt humör blev alltför dåligt och gick till Kulturhuset för att fika. Där fick jag en till chock som påminde mig varför jag inte är ute alltför ofta. Jag köpte en macka som var mindre än min handflata och en kopp kaffe och fick betala en hundring.


En god fika.

Trots chocken bestämde jag mig för att acceptera att storstaden har sina för- och nackdelar och gick in till biblioteket för lite kultivering. Det tog mig en stund att hitta hyllan med fotografiböckerna men när jag väl gjorde det upptäckte jag att det fanns mängder med bra böcker i ämnet. Jag hittade en sådan med reportagebilder och journalistiska inslag som visar hur eländiga livsvillkor en del människor har. Där fanns det krigsbilder, svält, naturkatastrofer och bilder av flyktingar. Helt plötsligt kändes mina i-landsproblem irrelevanta.