Det känns som vår!

Äntligen har våren hittat hit! Det känns alltid lika härligt att känna en aning varmare luft efter en lång och besvärlig vinter. Att hänga sin vinterjacka i garderoben och tänka att det kommer dröja innan den behövs igen ger också en känsla av glädje och att gå en promenad utan att frysa och skaka kan markera vårens ingång.

Ok, mössan törs jag inte lämna hemma än och det visade sig vara klokt att ta med den på dagens promenad i skogen vid Mälaren. Men på kaféet behövdes den inte, där kunde vi sitta och njuta av en kopp kaffe och en bit snickerskaka idag, efter att ha väntat en halvtimme för att komma fram till disken och köpa fika vill säga. Det var också starten på dagens diskussionsämne, nämligen det sättet som kunderna behandlas i vårt samhälle och andra liknande samhällen i västern.

Det första man ofta upplever som kund på ett fik är alltså självservisen och den långa kön för att komma fram till disken. Utan att ifrågasätta det måste vi ställa oss och vänta snällt på vår tur för att komma fram och köpa det vi ska ha. Vi tar snällt en bricka, lastar det vi ska ha på den, betalar och är artiga mot den som tar emot beställningen och våra pengar. Därefter tar vi brickan och bär den till höger eller vänster tills vi eventuellt hittar ett bord som vi kan sätta oss vid, om vi har tur då. Ibland behöver vi stå och vänta i evigheter innan ett hörn blir ledigt och ibland behöver vi tränga oss med andra okända människor som vi ska vara snälla och trevliga mot. Vi behöver höra vad de pratar om och de behöver höra vad vi pratar om, det går ju inte att stänga av helt.

Ställ dig där och vänta snällt på din tur.
Ställ dig där och vänta snällt på din tur.

När vi väl har fikat klart måste vi städa efter oss. Vi ska ta med oss brickan med disken och ställa den på vagnen så att det blir lätt för personalen som jobbar att sköta disken. Vilken tur att vi inte måste diska själv! Som pricken över i:et, det som gör att hela den här frågan blir aktuell, är det pris som vi betalar för en kopp kaffe eller te och för de kakor som finns att köpa. Om jag ska jämföra det med det pris som jag har fått betala i andra länder är det oftast dubbelt så dyrt här i Sverige. Dessutom behöver vi göra jobbet själva! Hur mycket skulle det kosta att köpa en kopp kaffe om det fanns servitörer som gick runt och serverade?

Där går en och en snällt med disken.
Där går de snällt i led med brickan till disken.

Det är något som jag fortfarande inte kan förstå efter så många år här i det här samhället. Hur tänker vi och går med på något sådant?