Traditionell handel.

Vi är inne i årets sista månad och julförberedelserna verkar vara i full gång. Det är julpynt överallt och marknaderna kryllar av människor som letar efter årets julklappar. Det är också högtid för att gå på en traditionell julmarknad vilket var det som vi bestämde oss för att göra i helgen.

Kylan var också med för att bidra med julkänslan. Det blev därför nödvändigt med tjocka vinterjackor, överdragsbyxor och vinterkängor. När alla förberedelserna var klara satte vi kurs mot Drottningholm där vi tänkte oss besöka årets julmarknad. Det har blivit något av en tradition att besöka någon julmarknad varje år, det är en mysig känsla att gå runt och se vad de olika bodarna erbjuder. Det brukar i och för sig vara ungefär samma varje år men det är ändå trevligt att gå runt, lukta på alla dofter från glögg och mat som erbjuds, äta varma brända mandlar och njuta av en lite mer genuin julkänsla.

På väg mot Drottningholm upptäckte vi dock att många fler hade haft samma tanke som oss. Vägen från Brommaplan ända fram till slottet var full med bilar som nästan stod stilla. Det tog oss evigheter att komma fram och jag ångrade mig att jag hade tagit på mig de tjocka vinterkläderna. Det kändes verkligen varmt att sitta med tjocka jackan på i bilen och efter en stund åkte den av.


Stockholm i ett nötskal.

Väl framme kom nästa överraskning. Helt plötsligt kostade det pengar att parkera på det ställe som jag annars brukar parkera kostnadsfritt. Jag var tvungen att fråga tanten hur det var tänkt och hon kunde inte riktigt ge mig ett svar. Hon sa att deras fotbollslag hade fått en fråga om de ville tjäna lite pengar genom att ta betalt från alla som ville parkera där under marknaden. Jag frågade om det var utannonserad någonstans och hon kunde inte svara på det. Jag hade antagligen valt en annan julmarknad om jag visste det, jag hade i alla fall kunnat räkna in det från början. Nu kändes det som ännu ett fult sätt att utnyttja människorna, för vem sitter i en sådan bilkö i en timme för att vända och köra iväg när en sådan överraskning kommer? Jag konstaterade att det var ännu en sorglig historia att berätta och betalade parkeringen.

När vi kom fram till julmarknaden trängdes vi bland alla andra mammor, pappor, barn, äldre damer och herrar och människor som bar på små hundar innanför sina jackor för att få en chans att upptäcka vad som erbjöds. Det fanns julpussel, ljus, en del rökt kött, ost, glögg och en del annat som hör till jultraditionen. Vi åt brända mandlar, dottern åt en viltkebab, vi köpte ett par ostar, en flaska glögg och en liten burk saffran och sedan var det dags att åka vidare.


Långa köer till nästan allt.


En gång en självklar del av vardagen, nu en turistattraktion.


Perfekt dag för julmarknad.

På väg tillbaka till parkeringen blev det även ett par bilder på det fantastiska låga vinterljus som dagen bjöd på. Att uppleva det och julkänslan på marknaden gjorde det värt att stå i bilkö.


Underbart vinterljus #1 (75 cm print, 4800:-).


Underbart vinterljus #2 (75 cm print, 4800:-).