Mykonos Island.

Hur kan någon säga nej till ett erbjudandse om en sista minutresa till ett ställe som anses vara bland de finaste och coolaste på jorden? Det kan inte jag göra i alla fall. När chansen kom och när jag fick frågan om jag var sugen på att åka iväg passade jag på och bokade biljett med flyg och lägenhet, packade med mig min lilla kamera och for iväg.

Det blev en mycket häftig upplevelse med blandade dimensioner, framför allt mycket kallt vatten på stränderna, vilket är något som jag inte riktigt är van vid när jag tänker på mina somrar i Grekland. Resans första nämnvärda upplevelsen kom redan på flygplatsen när planet blev någon timme försenad. Anledningen var först någon form av service som planet behövde genomgå och sedan försenade resenärer som bestämde sig för att ta en öl klockan halv sju på morgonen och missade flyget. Vi var tvungna att vänta tills de kunde leta bland alla våra väskor på planet för att hitta och skicka tillbaka parets bagage till terminalen. Paret hade hur som helst bokat samma hotell som oss och bodde i lägenheten bredvid. De kom sent på natten och morgonen därpå berättade de att de bokades om och kunde flyga första klass till Istanbul, vidare till Aten och vidare till Mykonos. Deras resa tog något dygn men de berättade om att det var en riktig häftig upplevelse att flyga första klass. Jag kanske kan se till att missa mitt flyg nästa gång om jag ska få chans att få en sådan upplevelse!

Nästa upplevelse blev självklart värmeväggen på väg ut ur flygplanet, men det var inget nytt. Det är något som jag alltid förväntar mig när jag kliver ut ur planet i Grekland på sommaren, en känsla av intensiv värme som en vitaminkick efter en kall vinter (och vår, och sommar) i norden. Underbart! Vidare fick vi transfer från flygplatsen till hotellet och det var en rolig upplevelse. Det känns som om bussarna i Grekland är elastiska på något sätt och kan böja sig vid svängarna och vid smala väggar. Förarskickligheten överstiger alla gränser, de kan köra sina bussar i sömnen!

När vi väl kom till hotellet kom nästa trevliga överraskning, katten som låg och sov i skuggan på altanen. Han rörde sig inte en millimeter när vi kom fram till honom och började klappa på honom utan han fortsatte sova och njuta av skuggan. Det tog honom en stund att aktivera sig och det första han gjorde var att springa in i lägenheten och fram till kylskåpsdörren. Hans förväntningar var lite för höga dock, kylskåpet var tomt och det enda han fick var lite vatten i ett askfat som han nöjde sig med. Senare skulle vi upptäcka att han var mycket kräsen vad gällde maten, han åt inte vilken ost som helst till exempel, mager ost brydde sig han inte om, Goda gick bra. Grannarna köpte dock lyxmat till honom och han fick det två gånger om dagen.

Fort som blixten bytte vi om och knallade in mot staden. På vägen hittade vi ett ställe där vi kunde hyra moppe, vilket vi gjorde med en gång. Vi fick ett ganska bra pris men en ganska dålig moppe, något som inte förvånade mig ett dugg. Den var så sliten så att det tog några sekunder från det att jag gasade till det att den började rulla. Under tiden hann en och annan bil dyka upp på korsningarna och det var alltid ett äventyr att komma in i vägen. Å andra sidan startade den varje gång och bromsarna fungerade som de skulle. Det var nödvändigt med tanke på de branta backar som vi mötte. För att inte tala om vinden som var så kraftig alla dagar att det nästan var omöjligt att köra på två hjul. Hatt som skydd från solen var ett helt onödigt inköp. Men med lite tur och lite mod kunde vi ta oss runt i ön och klara oss med livet i behåll under veckan.

Vi körde i alla fall in till staden och hittade av rena turen till de berömda vindkvarnarna. Vi kunde som tur var parkera moppen där och vi startade äventyret med en vandring runt stan och ett bad på stranden mitt i den. Det var där chocken av att uppleva det kalla vattnet kom för första gången, nog för att vattnet fortfarande är ganska kylig under juni månad men det där var utöver det vanliga. Det krävdes en del mod för att hoppa i men det kändes helt fantastiskt när jag väl var inne i spat. Medelhavet i sin bästa form, vattnet var kristallklart!

Under en vecka kunde vi uppleva samma kristallklara vattnet, värmen och ... vinden som blåste nästan storm oavbrutet. Men bada var inte det enda vi gjorde, vi passade på att besöka historiska områden på närliggande ön Delos, vi vandrade runt i Mykonos stad och i öns "vildmark" och vi njöt av kvällarna genom att bland annat sitta på de fina uteställena, äta supergod traditionell grekisk mat och dricka traditionella drinkar ;-)

När vi kom till lägenheten blev vi för det mesta emottagna av vår lilla kompis som väntade ute på altanen. Så fort vi öppnade dörren skyndade han sig in i lägenheten i hopp av att få mat, han sprang ju direkt till kylen och jamade som en galning. När han förstod att det inte fanns något att hämta där följde han sin plan B (se bilden nedan).

Som sagt lämnade ön Mykonos blandade tankar och känslor efter sig. Ön är en av dem mest kända och välbesökta öarna i den grekiska övärlden. Kryssningsfartygen från hela världen kommer och går hela tiden och linjebåtarnas trafik är otroligt tät. Priserna är höga för grekiskt standard och de lyxiga båtarna som står i hamnen avslöjar att det inte är vem som helst som besöker ön. Det finns oändligt många butiker, restauranger och klubbar i staden (som olyckligtvis stavas för Hora på latin, borde mer stavas Chóra) och kvaliteten på maten, varorna och servisen är mycket hög. Det borde innebära att kommunen får in mycket pengar med tanke på den omsättning som görs dagligen på ön, men det ser inte ut så på vägarna som är slitna, smala och nästan olämpliga att använda för fordonstrafik. Det var något som drog ner betyget och upplevelsen, och något som fick mig att fundera var alla de pengarna tar vägen.

Efter en härlig vecka med många roliga, härliga, varma och goda upplevelser var det dags att lämna denna fantastiska kosmopolitiska ön. Det gav en del mersmak dock och jag har börjat fundera kring nästa resmålet.