Rent i Hässelbygård

Ibland blir det inget alls och ibland kommer allt på en gång. Den här veckan har jag haft möjlighet att uppleva två spännande kulturevenemang, ett i Hässelbygårdsskolans aula och ett på Musikaliska mitt i Stockholm.

Det första var genrepet av musikalen Rent som skildrade utsatthet, död, tro, hopp och kärlek som till slut övervinner allt. Ett gäng med unga och utsatta konstnärer som handskas med livets med- och motgångar och kämpar för att få bo kvar i ett rivningshus. En del av dem är beroende av narkotika och andra är dödssjuka. Förutom en spännande berättelse bjöd föreställningen på en del fina motiv. Ljuset var genomtänkt och utnyttjades maximalt för att skapa olika stämningar. Bra jobbat!

Man kan övervinna allt utom döden - Musikalen Rent.

Det andra kulturevenemanget var en grekisk konstmusikfestival i Musikaliska. De tre olika delarna innehöll verk av bland annat Manos Hadidakis, Jiannis Xenakis och Mikis Theodorakis. I den första delen, "Till ett litet vitt snäckskal", hörde vi dikter av Manos Hadjidakis som tenoren Daniel Frank tolkade. I den andra delen, "Kaos och monologer", tolkades abstrakta verk av bland annat Jiannis Xenakis. Solisterna Natalia Kantzia (sopran) och Eleni Dimopoulou (mezzosopran), tillsammans med Attika mandolinorkestern och den grekiska kören Orfeas bjöd i den tredje delen av festivalen, "Den magiska staden", på fantastiskt härliga tolkningar av några av kompositörernas verk. Dessutom blev det några bra motiv att fånga med kameran och några videosnuttar.

Den magiska staden.

Christian Larson tolkar Jiannis Xenakis "Kottos".