Förberedelser

Har fotomässan krympt? Har fotobubblan spruckit? Det kändes så i lördags i Älvsjömässan. Antagligen har många förstått att det inte är kameran som gör bilderna, precis som det inte var Hemingway's skrivmaskiner som skrev hans böcker.

Jag antar att många fotografer wannabes har insett att det krävs mer än en systemkamera och ett besök på mässan för att kunna lära sig fotografera meningsfulla bilder. Jag misstänker att många har blivit besvikna av det resultat de har fått och lagt av med intresset. Snapchat duger väl? Bildutställningarna var i miniformat om jag jämför med de utställningar som fanns på fotomässan för några år sedan. Några få okända fotografer hade hängt upp bilder som dessutom var producerade av samma företag, antagligen i reklamsyfte.

Jag hade bestämt mig för att gå på två föreläsningar men det blev tre istället. Den ena var en föreläsning om iscensatt fotografi som faktiskt var inspirerande. Den andra trodde jag skulle vara en föreläsning om tekniska tips för att fotografera norrskenet. Jag upptäckte dock att det nästan bara var reklam för Sonykameror. Han som föreläste var tydligen en Sonyambassadör och han försökte på alla möjliga sätt övertyga publiken hur smidigt det var att arbeta med kamerorna. Jag hörde inte ett enda praktiskt tips på hur han gjorde för att fotografera norrskenet, varken vilka objektiv som han föredrog, vilka bländare eller slutartider. Men visst, han hade fina bilder och snygga time lapse videos. Jag gillade några av hans isbjörnsbilder faktiskt. Bonusföreläsningen handlade om hur föreläsaren och hans fru gjorde för att betygsätta och sortera de bilder som de producerar så att de kunde hitta dem senare. Han pratade om tusentals bilder och av vad jag förstod handlade det om snap shots på deras barn och sådana de tog på sina resor. Jag förstod att de behöver ett system för att kunna hitta om de gör tusentals bilder varje dag. Men var har konsten tagit vägen?

Förutom en utställning med kreativ iscensatt fotografi var det nästan bara snap shots som hängde på väggarna. Jag får nog kolla efter andra ställen för konstärligt fotografi. Jag får googla på gallerierna i stan och se vad de visar.

Idag är fullmånen störst på 70 år och det känns så tråkigt att det är moln framför den. Tidigare idag var himmelen ganska klar, varför kunde det inte förbli så lite längre? Här är en snap shot av snödrivan i vinterljuset i alla fall, finns det något konstnärligt med det tro?

Underbart vinterljus.