På väg in i den ortodoxa familjen.

Det är trettio grader i skuggan och högtid för bad i medelhavets klara vatten. Trots det har familj och vänner tagit på sig finkläderna och samlats i den lilla kyrkan utanför staden för att närvara vid dopet av den yngste medlem. Han är åtta månader gammal och han har officiellt inte haft ett namn än, den grekisk-ortodoxa tron dikterar att man behöver bli döpt först innan ett namn kan registreras.

De sista förberedelserna, som sminkning och andra viktiga detaljer, gör att bebisen anländer sent till kyrkan och vi behöver klicka några snabba familjebilder i panik innan ceremonin börjar. När allt är igång tar det någon timme innan det är klart och den ortodoxa familjen har fått en ny medlem. Inom den tiden hinner denne och de anhöriga få höra en mängd med texter som är svåra att förstå eftersom de är skrivna i gammaldags språk. Dessutom får den som blir döpt först smörjas in i olivolja och sen bada i en balja som förmodligen representerar Jordan-flodens vatten. Efter det klipper prästen en bit av bebisens hår som han lägger in i baljan (fråga mig inte varför). I normala fall brukar de barn som döps få panik och storgråter men denne här krabaten verkade njuta av uppmärksamheten och badet. När dopet är klart får bebisen på sig en uppsättning nya kläder och överlämnas från gudfadern eller gudmodern tillbaka till föräldrarna. Utmaningen att ta bilder inne i en liten kyrka brukar vara stor med tanke på att det ofta är ganska mörkt och eftersom allt sker ganska snabbt. Utmaningen att ta några bra bilder efter dopet är ännu större eftersom familjerna och de anhöriga brukar springa till höger och vänster för att hälsa och gratulera. Barnet hinner dessutom bli ganska trött av all uppmärksamhet och alla händelser som pågår vilket gör det ännu svårare att få till fina porträtt. I det här fallet blev det dock ganska bra och vi fick med oss bra material till ett album.

När dopet var klart var det dags att byta om till tunnare och kortare kläder för att inte få värmeslag. Senare på eftermiddagen kom det efterlängtade badet i det svalkande kristallklara medelhavsvattnet också.