Malin Fezehai - Noori Tales: Stories from the Indusdelta.

I ett försök att förlänga sommaren och semestern blev det en utflykt till stan med anledning av Stockholms kulturfestival. På Skeppsbron kunde vi uppleva en "kör för alla" som leddes av sångerskan Caroline af Ugglas och som sjöng ett antal moderna klassiker. När sångerskans tur kom att "göra bort sig" (som hon själv kommenterade) sjöng hon en av sina egna sånger med stöd av kören, det lät kanonbra!

Utanför Operan kunde vi uppleva orkesterns generalrepetition. Under ledning av den utländske direktören spelade orkestern kända klassiker men även moderna verk (som jag inte kände till i alla fall). Det kändes fantastiskt att uppleva en orkester av den kalibern utan att behöva betala dyra pengar. Vi satt i drygt en och en halv timme och lyssnade bland annat på Figaro, Bolero och andra kända stycken. Direktören avbröt emellanåt för att prata lite med ljudteknikern som behövde fixa till ljudet för bästa kvalitet.

En stark upplevelse var dock fotoutställningen "Noori Tales: Stories from the Indisdelta" om Indusdelsats på Kungsträdgården. Utställningen skildrar hur barns liv påverkas av att de saknar vatten och sanitet i skolan. Den del av berättelserna handlar om att föräldrarna håller sina barn hemma eftersom de inte vågar skicka dem till skolan som saknar vatten och fungerande toaletter.

Jag kände starkt att detta kunde bli ett diskussionsunderlag som kan ge mina elever perspektiv. Jag tror starkt att eleverna i västvärlden behöver förstå hur privilegierade de är i förhållande till andra elever i de delar av världen som är mindre utvecklade. Jag passade därför på och fotograferade en av bilderna från utställningen som jag tänkte använda som utgångspunkt för framtida diskussioner.